dimecres, 24 de febrer del 2010

L'hàbit de lectura

He llegit al diari que el jovent d'avui en dia, cada cop llegeix menys.
Per començar, suposo que parla de que el jovent llegeix menys llibres, perquè el que és missatges de mòbil, estic segur que el jovent d'avui en dia, en llegeix més que el jovent de fa 20 anys.

I si de llibres parlem, es normal que llegeixin menys, donat que les escoles refrenen i bloquegen el gust per la lectura a tots els estudiants. M'explico:

Cas 1- Noi que no té l'habit de llegir.
Un noi que no té l'habit de llegir es troba que a l'institut li fan llegir Josafat, Laura a la ciutats dels Sants, Solitud, L'auca del senyor Esteve, El llibre de les bèsties, Aloma.... fins hi tot Fuenteovejuna, El sombrero de 3 picos i algun capitol del Quixot.
És evident, que si no tens l'habit de llegir, amb aquests llibres no l'aconseguiràs.
No són ni llibres de lectura fàcil, ni llibres per adolescents.

Cas 2- Noi que ja llegeix.
Vol llegir les fundacions de l'Asimov, però es clar, com que cada trimestre ha de llegir les noveles obligatories (l'Escanyapobres, la plaça del diamant, Curial i Güelfa, etc...), tampoc pot llegir el que vol/li agrada, i acaba avorrit de la lectura, amb un pilot de llibres pendents de llegir per quan acabi l'institut.

Si l'objectiu es fer gent culta e intel·lectual, els resultats ens mostren que aquesta no es la manera.
Si l'objectiu es crear l'hàbit de llegir, en Harry Potter, el Mundodisco, la brujula daurada, o el mateix Tolkien haurien d'estar com a principals lectures.

El problema és que passar de Enid Blyton a Salvador Espriu, no només es molt dur, si no que, a vista del que diu el diari, és molt poc pràctic.

Es com si pel fet de veure "Ben-Hur", "Els 10 manaments" i "Quo Vadis" ens haguesim de fer catòlics i anar al seminari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Quina competició esportiva s'hauria de fer a Barcelona el 2022